Események


bővebben ...
Oldalsó díszítőelem
Puskás Tivadar Közalapítvány - Nemzeti Hálózatbiztonsági Központ PDF Nyomtatás E-mail

A nemzeti/kormányzati CERT szerepet Magyarországon 2004. óta a Puskás Tivadar Közalapítványon belül működő CERT-Hungary Központ látja el.

A magyarországi kormányzati CERT 2004-ben CERT-Hungary program néven indult el a Puskás Tivadar Közalapítvány (PTA) égisze alatt. A programot a Közalapítvány 2004-ben indította az egykori Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) támogatásával egy magyarországi közigazgatási hálózatbiztonsági központ felállítása céljából. A programból nőtt ki a mai PTA CERT-Hungary Központ, amely 2005. januárjában kezdte meg működését, mint a Miniszterelnöki Hivatal Elektronikuskormányzat-központ (MeH-EKK) felügyelete alá tartozó szervezet.

A nemzetközi szervezetekben használt akkreditációs név (CERT-Hungary) ill. a nemzeti/kormányzati CERT megnevezés (funkció) magyar megfelelőjeként, mint Nemzeti Hálózatbiztonsági Központ (rövidítve: NHBK) látja el a Központ a feladatait, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felügyelete alatt, az Informatikai Biztonsági Felügyelő irányításával.

A Nemzeti Hálózatbiztonsági Központ a nemzeti/kormányzati CERT tevékenység ellátása keretében, mint a magyar kormányzat információ-megosztó és incidens-kezelő szervezete ill. nemzeti kapcsolati pontja részt vesz a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által létrehozott ún. Kormányzati információ-megosztó és incidens-kezelő munkacsoport (kormányzati IKMCS) munkájában.

A Nemzeti Hálózatbiztonsági Központ az incidenskezelés optimalizálása, illetve az internetes hálózatbiztonsági incidensek időzóna függetlensége miatt nonstop (0/24 órás) ügyeleti rendszert működtet. Kiemelt feladata, hogy hálózatbiztonsági szolgáltatásokat nyújtson a támogatott közigazgatási és kritikus információs infrastruktúrákat üzemeltető szervek részére.

A PTA CERT-Hungary Központ 2007. óta - a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal kötött szerződésben foglaltak alapján – látja el az Országos Informatikai és Hírközlési Főügyelet (OIHF) 0/24 órás üzemeltetését is.

A Nemzeti Hálózatbiztonsági Központ a magyar és nemzetközi hálózatbiztonsági és kritikus információs infrastruktúra védelmi szervezetek felé, mint az országon belüli koordinációs szervezet végzi az internetet támadási csatornaként felhasználó incidensek kezelését és elhárításának koordinálását, továbbá közzéteszi a felismert és publikált szoftver sérülékenységeket. A szoftver sérülékenységeket kockázatértékelés után, magyar nyelven, a honlapján (tech.cert-hungary.hu) publikálja, illetve jelentések és hírlevelek formájában erről a partnereit értesíti.

A Központ alapszolgáltatásait (preventív információ-megosztás és operatív incidens-kezelés) a kormányzati szervezetek részére nyújtja, de az alapszolgáltatásokon felül ún. értéknövelt szolgáltatásokat is nyújt (pl. incidens analízis, log-elemzés, sérülékenység tesztelés, internet-biztonsági oktatások, stb.) mind a civil szféra, mind a kormányzati szervezetek számára.

A Központnak kiemelt szerepe van a nemzetgazdaság és az állami működőképesség szempontjából kritikus fontosságú informatikai rendszerek védelmében, ezzel összefüggésben a nemzetközi szervezeteknél Magyarország képviseletében, és a hálózatbiztonsági tudatosításában egyaránt.

 További információk elérhetőek itt.